Tokom izbornog dana sanitarni inspektori obišli 121 biračko mjesto

15.11.2020

Timovi sanitarnih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS su tokom dana, prema do sada obrađenim podacima, obišli 121 biračko mjesto na području Kantona Sarajevo s ciljem praćenja načina odvijanja izbornog procesa na Lokalnim izborima 2020.godine u uslovima epidemije COVID-a 19. Kako je utvrđeno, propsiane higijesnko-epidemiološke mjere uglavnom su ispoštovane, uz nekoliko izuzetaka koje se odnose na nedostatak dezinfekcinog sredstva u dva slučaja, dezobarijera u tri slučaja, dok je nepoštivanje fizičke distance evidentirano na dva mjesta.
 
Ispred ulaza na biračko mjesto na kontrolisanim biralištima bilo je obezbijeđeno mjerenje tjelesne temperature birača, međutim u jednom slučaju termometar nije bio ispravan. Na jednom od birališta naložemo je da se osiguraju dodatne maske i rukavice za brojanje listića. Za sve evidentirane nedostatake inspektori su na licu mjesta zapisnikički naložili uspotavljanje propisanih mjera, koje su još u momentu nadzora ispoštovane.
 
Podsjećamo, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je donijela Instrukciju o postupanju tijela za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije COVID-a 19, kojom je propisano uređenje biračkog mjesta uz poštivanje preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.