Tokom vikenda kršenje mjera u ugostiteljskim objektima na Ilidži

25.10.2020

Eklatantan primjer kršenja naredbi kriznih štabova i propisanih higijesnko-epidemioloških mjera zabilježen je sinoć nakon 23:00 sata u ugostiteljskom objektu Bosna na Ilidži, u kojem je u momentu dolaska kantonalnih sanitarnih, tržišno-turističkih inspektora i policije boravilo oko 150 gostiju. Osim što je broj prisutnih osoba u restoranu bio četiri puta veći od propisanog, kao i rada izvan 23:00 sata, inspekcijskim nadzorom između ostalog je utvrđeno i nepoštivanje propisane distance između stolova i osoba, a nije bila osigurana ni dovoljna količina dezinfekcionih sredstava.
I pored protivljenja osobe koja je u odsustvu odgovornog lica rukovodila objektom, restoran je uz asistenciju Jedinice za podršku MUP-a KS oko 23:30 h bio prazan i zatvoren. S obzirom na utvrđena kršenja Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, sanitarni i tržišno- turistički inspektori su u momentu nadzora zabranili rad objekta i izdali propisane novčane sankcije. I u noći sa petka na subotu u ilidžanskom restoranu Igman, također, je utvrđeno kršenje radnog vremena uz prisustvo 40 gostiju u zatvorenom restoranskom prostoru, radi čega su i u tom slučaju inspektori odmah djelovali prekršajnm sankcijama i zatvaranjem objekta.
 
U nastavku pojačanih inpekcijskih nadzora poštivanja i uspostavljanja higijensko -epidemioloških mjera za sprečavanje i širenje koronavirusa mješoviti timovi sanitarnih i tržišno-turističkih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS ovog vikenda su, uz asistenciju Jedinice za podrsku MUP- a KS, kontrolisali ukupno 27 ugostitelja na području KS. Za utvrđeno nepoštivanje mjera i konstatovanih nedostataka izdata su tri rješenja o zabrani rada zbog nepoštivanja radnog vremena iza 23:00 h, dva rješenja zabrane rada zbog neposjedovanja odobrenja za rad, a pokrenut je i jedan prekršajni postupak pred nadležnim sudom. Za utvrđene prekršaje izdato je 14 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu 24.100,00 KM.
 
Zbog očiglednih kršenja propisanih mjera, inspektori KUIP-a i u predstojećem periodu nastavljaju poduzimati mjere iz svoje nadležnosti.