Tokom vikenda ugostiteljima u KS izrečeno osam prekršajnih naloga od 19 000 KM

21.02.2021

Nakon što je prošle sedmice zatvoren i sankcionisan restoran "Bistra voda" u Vogošći radi više od 200 gostiju u objektu, ovog vikenda inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS i Porezne uprave FBiH iz istog razloga sankcionisali su i restoran "Bosna" na Ilidži, gdje je u momentu kontrole boravilo 205 osoba. Sanitarni inspektori su u skladu sa svojim ovlaštenjima izrekli novčane sankcije u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, dok su poreski inspektori radi kršenja propisa iz njihove nadležnosti zapečatili taj objekat.
To nije jedini ugostiteljski objekat u kojem je konstatovano kršenje propisanih higijensko-epidemioloških mjera tokom ovog vikenda, te dodajemo podatak da su radi prekoborjnosti gostiju, nepoštivanja fizičke distance i konzumiranja nargile, ali i neizdavanja fiskalnih računa, tokom ovog vikenda kantonalni inspektori izrekli ukupno osam prekršajnih naloga od 19 000 KM, te donijeli pet rješenja kojima su naređene korektivne mjere.
Od početka 2021.godine do polovine februara kantonalni sanitarni inspektori su izvršili 485 inspekcijska nadzora na okolnosti poštivanja naredbi Federalnog i Kantonalnog kriznog štaba ministarstava zdravstva koje se odnose na držanje fizičke distance, obavezu nošenje zaštitne maske preko usta i nosa, konzumiranje nargile u unutrašnjosti objekta, distanace između stolova, pojačane dezinfekcije, rada ugostiteljskih objekta poslije 23 h i ostalih mjera na snazi.
Zbog nepoštivanja istih Inspekcija je u tom periodu izdala 125 rješenja o otklanjanju nedostataka, te 72 prekršaja naloga u ukupnom novčanom iznosu od 122.300 KM, najčešće ugostiteljskim objektima.
Rad inspektora na terenu je zbog epidemiološke situacije i dalje intenzivno pojačan uz poduzimanje preventivno-korektivnih mjera, kao i represivnih mjera kod grubog nepoštivanja naredbi, a uz asistenciju policijskih službenika Uprave policije KS.
Napominjemo da je u skladu sa članom 3. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti zaštita od zaraznih bolesti obaveza svih fizičkih i pravnih lica, radi čega privredne subjekte, sva pravna i fizička lica i pojedince pozivamo na dosljednu primjenu donesenih higijensko-epidemioloških mjera za sprečavanje širenja zaraze.