U predstojećim danima planiran intenzivniji veterinarski nadzor nad prometom sitne i krupne stoke na stočnoj pijaci u Sarajevu

31.07.2018

Nakon što je na području Kantona Sarajevo u ovom mjescu registrovana pojava bruceloze kod ovaca, radi sprečavanja širenja ove bolesti, prenosive i na ljude, pod službeni nadzor veterinarske inspekcije KS stavljena su tri imanja u Općini Hadžići. Kantonalni veterinarski inspektori do sada su poduzeli sve potrebne mjere i zbog potvrđene bolesti naredili neškopdljivo uklanjanje devet seropozitivnih životinja, a sporna imanja ostaju i dalje pod službenim nadzorom.

S obzirom na to, a i radi predstojećeg Kurban-bajrama, veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS u narednim danima će intenzivirati inspekcijske nadzore nad prometom sitne i krupne stoke na stočnoj pijaci u Bojniku. Prilikom usmjerenih nadzora inspektori će, između ostalog, kontrolisati da li vlasnici posjeduju obavezno zdravstveno uvjerenje za životinje, koje izdaje nadležna veterinarska organizacija, da li su životinje propisno obilježene ušnim markicama, kao i da li su tarnsportna vozila prije utovara dezinficirana.

Kao i prethodnih godina, prvog i drugog dana Kurban-bajrma, kantonalni inspektori će na imanju Gazi Husrev-begove medrese vršiti veterinarsko-zdravstveni pregled prilikom klanja kurbana, koje se obavlja u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Građanima preporučujemo da kurbane kupuju od vlasnika koji posjeduju urednu dokumentaciju o zdravlju i porijeklu životinja, te na taj način smanje rizik za pojavu i prenos zaraznih bolesti.

Podsjećamo i da se promet sitne i krupne stoke može vršiti samo na mjestima ili objektima koji posjeduju veterinarsko-zdravstvenu saglasnost Ministarstva privrede KS, odnosno onim mjestima i objektima u kojima je osiguran nadzor veterinarske inspekcije. Za svako nezakonito okupljanje i nelegalnu trgovinu kurbanima, inspektori će poduzimati zakonom predviđene mjere. Promet životinjama bez veterinarskog uvjerenja sankcioniše se novčanom kaznom u minimalnom iznosu od 430 KM, dok se okupljanje i prodaja bez saglasnosti nadležnog ministarstva sankcioniše novčanom kaznom koja minimalno iznosi 3.000 KM.