U vikend kontrolama inspektora KUIP-a tri ugostiteljska objekta privremeno zatvorena zbog grubog kršenja higijesnko -epidemioloških mjera

06.12.2021

Tokom proteklog vikenda su nastavljeni timski inspekcijski nadzori kantonalnih sanitarnih i tržišno-turističkih inspketora nad radom ugostiteljskih objekata na području KS, a kojima su asistenicju pružali pripadnici Jedinice za podršku MUP-a KS. Zbog grubog kršenja higijensko-epidemioloških mjera privremena zabrana rada na period od 48 sati izrečena je ugostiteljskim objektima Tropisc i Taverna, dok je ugostiteljskom objektu Sloga privremena zabrana rada izrečena na period od osam dana. U tom objektu u momentu nadzora protekle noći zatečeno je oko 500 posjetilaca i bez poštivanja ostalih higijesnko-epidemioloških mjera, uz napomenu da je prošlog mjeseca objekat zatvoren na 48 sati, također radi nedozviljenog broja posjetilaca kojih je tada bilo više od 300.
Radi utvrđenih nepravilnosti, osim tri mjere privremene zabrane rada, inspektori su djelovali i izdavanjem šest prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 14 000 KM, od čega su dva prekršajna naloga izrečena radi nepoštivanja propisa iz nadležnosti tržišno-turističke inspekcije, a četiri radi nepoštivanja higijensko-epidemioloških mjera.
Zbog potencijalne opasnosti od širenja epidemije COVID-19 pojačani inspekcijski nadzori će biti nastavljeni i u predstojećem periodu, posebno u ugostiteljskim objektima, a shodno Zaključku Vlade KS od augusta ove godine.