U vozilima javnog gradskog saobraćaja se ne poštuje fizička distanca

19.10.2020

Kako je bilo i najavljeno pojačane inspekcijske kontrole u vozilima javnog gradskog saobraćaja, koje se realiziraju u saradnji sa pripadnicima MUP-a KS počele su jutros. Subjekti inspekcijskog nadzora su prijevoznici kao pravna lica, ali i putnici. Do sada je kontrolisano oko 1000 putnika i 18 vozila (autobusa, tramvaja, trolejbusa). Evidentirano je da su svi vozači i putnici u momentu nadzora nosili maske, ali se ne poštuje propisana fizička distanca od 1 m, jer je u vozilima veći broj putnika.
Inspektori su, zbog hitnosti postupka, zapisnički naložili pojačane kontrole broja putnika revizorske službe, posebno na najfrekventnijim stajalištima i u vrijeme "špice" kada se očekuje veliki broj putnika. U GRAS-u su na zapisnik inspektora kazali da zbog aktuelnog stanja u tom preduzeću ne mogu obezbijediti veći broj vozila, a podsjećamo da organizacija redova vožnje na kantonalnim linijama predstavlja zakonsku nadležnost Ministarstva saobraćaja KS.
I pored nedovoljne kapacitiranosti sanitarne inspekcije, koja je zadužena za nadzor nad provođenjem higijesnko-epidemiloških mjera, opredjeljenje KUIP-a je i dalje prioritetno poduzimanje svih aktivnosti kojima se štiti zdravlje građana KS.